Блогът на доктор Станов

НОВИНИ И СТАТИИ

Важна и интересна информация за здравето на вашите зъби, най-новите тенденции при стоматологичното лечение, ценни съвети от практиката на денталния специалист.


23-t-e.jpg

Вадене на зъб е неприятна, но за съжаление понякога неизбежна стоматологична процедура. В тази статия доктор Станов дава практически съвети за грижата, която трябва да положите в първите часове и дни, след като вашият зъб е бил изваден.

 • Ако търсите добър професионалист, който да се погрижи за изваждането на вашия зъб, потърсете доктор Станов на телефон 089 78 505 48 или си запишете час директно в сайта. Цената за 1 зъб е 80 лева (най-ниската цена на вадене на зъб в София).

И така, няма да ви описваме медицинската част от процедурата, но ще кажем, че при доктор Станов тя се извършва безболезнено и бързо. Вашият стоматолог ще се погрижи изваждането да бъде извършено по най-щадящия за вас метод. Има обаче някои неща, които са важна част от лечението, и за които е добре да знаете повече:

 1. Кървенето след вадене на зъб е нещо нормално. Особено в първите часове. Прост метод да го спрете е като захапете руло с марля, което да притиска венеца, там където е бил зъбът. Дръжте марлята не повече от час. Важно е да не я мърдате, като с челюстта си упражнявате лек натиск.
 2. Можете да замените марлята с пакетче чай от лайка. Лайката има изразени антисептични и успокояващи свойства, което я прави дори по-добра алтернатива от марлята.
 3. В рамките на 24 часа, върху мястото ще се образува съсирек (също като при рана на коляното например). Той играе важна роля при възстановяването след вадене на зъб. В никакъв случай не пипайте съсирека. Той трябва да остане. В тази връзка, не плюйте, избягвайте студени и горещи храни и напитки, не духайте носа си и се постарайте да не пушите.
 4. Препоръчително е да не извършвате тежки физически дейности няколко дни след изваждането, за да не повишавате кръвното си налягане. И като го споменахме, в първите дни след процедурата е добре да спите в позиция, при която главата ви е по-високо от сърцето.
 5. Избягвайте пикантни храни, ядки, твърди констистенции. Добре е да хапвате супи и пюрета, за да не дразните венеца си.
 6. Ако ви бъде изписан антибиотик, пийте го. При определени заболявания като язва или гастрит, стоматологът може да да не го назначава, но ако го е изписал, антибиотикът трябва да се изпие докрай, по схемата дадена от денталния ви лекар.
 7. Поддържайте орална хигиена. Тоест, мийте зъбите си. Естествено, в никакъв случай не трябва да четкате зоната около извадения зъб, но внимателното почистване е важно, за да се избегнат инфекции, причинени от микробите и бактериите, които както знаем наистина обожават устните ни кухини. Тук е важно да предупредим, че използването на комерсиалните води за уста и пасти трябва да се избягва, тъй като те могат да бъдат твърде агресивни към венеца ви.
 8. Споменахме го, но още веднъж. Ако можете да не пушите, не пушете. Това ще допринесе за по-бързото заздравяване на раната.
 9. Един интересен съвет е да пиете вода. Колкото повече, толкова по-добре. Водата лекува.

В края, ще ви напомним още веднъж, че доктор Станов ще ви обясни на място процедурата, ще ви изготви индивидуална програма за периода на възстановяване след вадене на зъб, ще ви изпише необходимите медикаменти при нужда, и ще ви препоръча препарати, подходящи за първите дни след изваждането. Можете да го потърсите на телефон 089 78 505 48 – 24 часа в денонощието,  7 дни в седмицата, независимо дали сте в близост до кабинета му в София, или пък се намирате в друго населено място.


Toothbrush-1200x799.jpg

Днес в блога на доктор Веско Станов ще покажем няколко ефективни метода за почистване на зъбен камък. Разбира се, два пъти годишно е необходимо почистването да бъде извършено в дентален кабинет, тъй като дори и най-добрите домашни методи не могат напълно да отстранят натрупванията на плака по нашите зъби. Ако желаете, запишете си час, за професионално почистване на зъбен камък.

Преди да ви дадем практически насоки от доктор Станов, напомняме че натрупването на плака върху зъбната повърхност и дори под венците, е свързано със сериозен риск от развитие на кариес. Плаката също така е и идеална среда за „отглеждането“ на нежелани колонии от бактерии.

Въпреки, че долните методи не отменят необходимостта от посещение при стоматолог, доктор Станов препоръчва следните техники за почистване на зъбен камък в домашния условия:

 • Локализирайте натрупването на зъбен камък. В аптеките вече се продават оцветяващи пасти, така че вие ще видите къде трябва да вложите повече усилия при миенето на зъбите.
 • Използвайте меки четки за зъби и търкайте старателно. Въпреки, че зъбният камък е твърд, за почистването му не се препоръчват твърди четки за зъби. Всъщност, те не се препоръчват въобще, тъй като са твърде агресивни за емайла и венците.
 • Правилната техника на почистване на зъбите е важна. Дръжте четката под наклон от 45 градуса, като започнете почистването от ръба на венеца, вертикално към долната част на зъба.. Можете да осъществявате и кръгови движения.. Най-неправилно е любимото четкане напред-назад в хоризонтална посока, тъй като по този начин части от зъба остават непочистени.
 • Не забравяйте да почистите езика си. Повечето съвременни четки за зъби вече имат и малко гумено приспособление, чрез което бактериите по вашия език се отстраняват за секунди.
 • Използвайте конци за зъби. Но задължително професионални, закупени от аптеката. Те почистват отлично зъбен камък, който се натрупва между зъбите, там където четката не може да достигне.
 • Водата за уста не е каприз. Тя помага за отстраняването на зъбната плака, но при условие, че предварително е извършено професионално почистване на зъбен камък.

Разбира се, в интернет можете да срещнете и народни методи като изчистване със сода за хляб, но тъй като содата е твърде абразивна, доктор Станов не препоръчва този метод. За сметка на това, похапването на твърди плодове като ябълка например, е естествен метод за почистване на зъбите и най-важното много полезен за организма като цяло.


tw-1200x675.jpg

В тази статия, доктор Станов дава подробности за процедурата по избелването на зъби. Ще се изненадате колко неща не сте знаели. Ето 8 наистина важни факта, които трябва да знаете за процеса по избелване на зъби.

 1. Вашите зъби са като гъби.. те абсорбират!
  Зъбите имат пори, точно като вашата кожа или гъбата. Каквото и да поставите в устата си след избелването на зъби, то може да ги оцвети, защото порите наистина абсорбират – кафе, вино, тъмни плодове и пушенето са особено непрепоръчителни. Избелващият гел прониква в зъбните пори и премахва оцветяванията, но ефектът ще трае кратко, ако не избягвате оцветяващите храни и напитки, особено в първите дни след избелването.

 2. Избелването на зъби не ги уврежда.

  Разпространен мит е, че избелването на зъби води до тяхното увреждане. Това съвсем не е така. Съвременните избелващи гелове са щадящи емайла и венците и по никакъв начин не вредят на зъбите. Активните съставки в гела временно отварят зъбните пори, но веднага след това зъбът се рехидратира и реминерализира по напълно естествен начин.

 3. Ключът към доброто избелване е специалистът.

  Почти всички гелове на пазара използват подобни или същите съставки. Вашият стоматолог може да прецени по-добре колко гел е  необходим и как да бъде положен. Това е основната разлика спрямо така наречените шини за домашно избелване на зъбите – ако те не са изработени специално за вас, не очаквайте особен ефект.

 4. Професионалното избелване на зъби е по-евтино.

  Парадоксално, но факт. Стоматологът знае как да използва избелващите агенти и как да положи гела. На пръв поглед, неговата цена е по-висока, но това, което постигате в денталния кабинет, е многократно по-дълъг ефект, спрямо продаваните в аптеките продукти за домашна употреба.

 5. Чувствителността на зъбите след избелване е нормална.

  Около 60% от населението на САЩ например, има чувствителни зъби по природа. Вероятно не по-различен е и процентът в България. Вие може да сте сред 40-те процента, но все пак имайте предвид, че от няколко часа до дни, вашите зъби могат да станат чувствителни към сладки и солени храни, топло и студено. Това не е притеснително, а нормално явление след избелване.

 6. Избелването е временно.

  Да, напълно вярно. Процедурата по избелване трябва да се повтаря през определен период от време, защото както уточнихме, зъбите абсорбират. Ако използвате избелващи пасти и не прекалявате с тъмните напитки и храни, както и с пушенето, белотата все пак остава значително по-дълго.

 7. Коронки и фасети не могат да бъдат избелвани.

  Почти вярно. Избелващият агент отваря порите на зъбите, с което започва процесът по избелване. Изкуствените конструкции нямат тези пори и не се поддават на процедурата. Възможно е постигане на няколко тона по-светъл цвят, но ако имате стари конструкции, удачният вариант е те да бъдат сменени с цвят, подобен на вече избелените зъби.

 8. Всеки има естествен цвят на зъбите.

  Избелването помага за постигане на този цвят, но не може да направи чудеса, ако естественото оцветяване на зъбите ви е по-тъмно. За да ви стане ясно, зъбите са сходни на кожата – може да са блестящо бели или пък по-тъмни.. най-общо: всеки човек си има индивидуален, натурален цвят. Разбира се, ако сложите фасети например, можете да постигнете и хипер бяло.

Проверете цената на избелването на зъби ТУК.


calculation.jpg

Колко пъти сте търсили за цени на зъболекар в София? Това е нещо, от което пациентите се интересуват, за да могат да планират бюджета си по-добре. Доктор Станов осъзнава важността на тази информация за пациента, затова разработи първия по рода си в България – калкулатор на цени зъболекар в София. Чрез него бързо и удобно можете да проверите цената на най-разпространените зъболекарски услуги.

Софтуерът е обособен в три раздела: „Основни стоматологични дейности“ изчислява цена на фотополимерна пломба и металокерамична коронка. „Орална хирургия“ дава информация за цената на зъбен имплант или екстракция (вадене) на зъб. Последният раздел „Естетична стоматология“ изчислява цените на професионално избелване на зъби и почистване на зъбен камък.

Калкулаторът разполага с възможност за изчисление на крайна цена според броя на зъбите. Например – имате нужда от 5 металокерамични коронки. Плъзнете слайдера до 5 и в долната част на страницата ще се визуализира цената на 5 броя металокерамични коронки.

Доктор Станов коментира, че по този начин се дава повече прозрачност относно цените на зъболечение в София. Той добави, че така пациентите предварително могат да се ориентират какво трябва да платят за тяхното лечение.

Калкулатора за цени зъболекар в София, можете да откриете ТУК.


Намерете доктор Станов

Информация за контакт

Стоматологични услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.


СПЕШЕН ЗЪБОЛЕКАР

Позвънете 24/7
089 78 505 48ПЛАНОВИ ПОСЕЩЕНИЯ

Позвънете
089 78 505 48Последвай ни

Във Facebook

На нашата страница ще откриеш актуални новини и полезна информация.Доктор Станов – Зъболекар в София. Стоматологичен кабинет Манастирски ливади.