23-t-e.jpg

Вадене на зъб е неприятна, но за съжаление понякога неизбежна стоматологична процедура. В тази статия доктор Станов дава практически съвети за грижата, която трябва да положите в първите часове и дни, след като вашият зъб е бил изваден.

  • Ако търсите добър професионалист, който да се погрижи за изваждането на вашия зъб, потърсете доктор Станов на телефон 089 78 505 48 или си запишете час директно в сайта. Цената за 1 зъб е 80 лева (най-ниската цена на вадене на зъб в София).

И така, няма да ви описваме медицинската част от процедурата, но ще кажем, че при доктор Станов тя се извършва безболезнено и бързо. Вашият стоматолог ще се погрижи изваждането да бъде извършено по най-щадящия за вас метод. Има обаче някои неща, които са важна част от лечението, и за които е добре да знаете повече:

  1. Кървенето след вадене на зъб е нещо нормално. Особено в първите часове. Прост метод да го спрете е като захапете руло с марля, което да притиска венеца, там където е бил зъбът. Дръжте марлята не повече от час. Важно е да не я мърдате, като с челюстта си упражнявате лек натиск.
  2. Можете да замените марлята с пакетче чай от лайка. Лайката има изразени антисептични и успокояващи свойства, което я прави дори по-добра алтернатива от марлята.
  3. В рамките на 24 часа, върху мястото ще се образува съсирек (също като при рана на коляното например). Той играе важна роля при възстановяването след вадене на зъб. В никакъв случай не пипайте съсирека. Той трябва да остане. В тази връзка, не плюйте, избягвайте студени и горещи храни и напитки, не духайте носа си и се постарайте да не пушите.
  4. Препоръчително е да не извършвате тежки физически дейности няколко дни след изваждането, за да не повишавате кръвното си налягане. И като го споменахме, в първите дни след процедурата е добре да спите в позиция, при която главата ви е по-високо от сърцето.
  5. Избягвайте пикантни храни, ядки, твърди констистенции. Добре е да хапвате супи и пюрета, за да не дразните венеца си.
  6. Ако ви бъде изписан антибиотик, пийте го. При определени заболявания като язва или гастрит, стоматологът може да да не го назначава, но ако го е изписал, антибиотикът трябва да се изпие докрай, по схемата дадена от денталния ви лекар.
  7. Поддържайте орална хигиена. Тоест, мийте зъбите си. Естествено, в никакъв случай не трябва да четкате зоната около извадения зъб, но внимателното почистване е важно, за да се избегнат инфекции, причинени от микробите и бактериите, които както знаем наистина обожават устните ни кухини. Тук е важно да предупредим, че използването на комерсиалните води за уста и пасти трябва да се избягва, тъй като те могат да бъдат твърде агресивни към венеца ви.
  8. Споменахме го, но още веднъж. Ако можете да не пушите, не пушете. Това ще допринесе за по-бързото заздравяване на раната.
  9. Един интересен съвет е да пиете вода. Колкото повече, толкова по-добре. Водата лекува.

В края, ще ви напомним още веднъж, че доктор Станов ще ви обясни на място процедурата, ще ви изготви индивидуална програма за периода на възстановяване след вадене на зъб, ще ви изпише необходимите медикаменти при нужда, и ще ви препоръча препарати, подходящи за първите дни след изваждането. Можете да го потърсите на телефон 089 78 505 48 – 24 часа в денонощието,  7 дни в седмицата, независимо дали сте в близост до кабинета му в София, или пък се намирате в друго населено място.


Коментирай

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *


Намерете доктор Станов

Информация за контакт

Стоматологични услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.


СПЕШЕН ЗЪБОЛЕКАР

Позвънете 24/7
089 78 505 48ПЛАНОВИ ПОСЕЩЕНИЯ

Позвънете
089 78 505 48Последвай ни

Във Facebook

На нашата страница ще откриеш актуални новини и полезна информация.Доктор Станов – Зъболекар в София. Стоматологичен кабинет Манастирски ливади.