Почистване на зъбен камък

Toothbrush-1200x799.jpg

Днес в блога на доктор Веско Станов ще покажем няколко ефективни метода за почистване на зъбен камък. Разбира се, два пъти годишно е необходимо почистването да бъде извършено в дентален кабинет, тъй като дори и най-добрите домашни методи не могат напълно да отстранят натрупванията на плака по нашите зъби. Ако желаете, запишете си час, за професионално почистване на зъбен камък.

Преди да ви дадем практически насоки от доктор Станов, напомняме че натрупването на плака върху зъбната повърхност и дори под венците, е свързано със сериозен риск от развитие на кариес. Плаката също така е и идеална среда за „отглеждането“ на нежелани колонии от бактерии.

Въпреки, че долните методи не отменят необходимостта от посещение при стоматолог, доктор Станов препоръчва следните техники за почистване на зъбен камък в домашния условия:

  • Локализирайте натрупването на зъбен камък. В аптеките вече се продават оцветяващи пасти, така че вие ще видите къде трябва да вложите повече усилия при миенето на зъбите.
  • Използвайте меки четки за зъби и търкайте старателно. Въпреки, че зъбният камък е твърд, за почистването му не се препоръчват твърди четки за зъби. Всъщност, те не се препоръчват въобще, тъй като са твърде агресивни за емайла и венците.
  • Правилната техника на почистване на зъбите е важна. Дръжте четката под наклон от 45 градуса, като започнете почистването от ръба на венеца, вертикално към долната част на зъба.. Можете да осъществявате и кръгови движения.. Най-неправилно е любимото четкане напред-назад в хоризонтална посока, тъй като по този начин части от зъба остават непочистени.
  • Не забравяйте да почистите езика си. Повечето съвременни четки за зъби вече имат и малко гумено приспособление, чрез което бактериите по вашия език се отстраняват за секунди.
  • Използвайте конци за зъби. Но задължително професионални, закупени от аптеката. Те почистват отлично зъбен камък, който се натрупва между зъбите, там където четката не може да достигне.
  • Водата за уста не е каприз. Тя помага за отстраняването на зъбната плака, но при условие, че предварително е извършено професионално почистване на зъбен камък.

Разбира се, в интернет можете да срещнете и народни методи като изчистване със сода за хляб, но тъй като содата е твърде абразивна, доктор Станов не препоръчва този метод. За сметка на това, похапването на твърди плодове като ябълка например, е естествен метод за почистване на зъбите и най-важното много полезен за организма като цяло.


Коментирай

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *


Намерете доктор Станов

Информация за контакт

Стоматологични услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.


СПЕШЕН ЗЪБОЛЕКАР

Позвънете 24/7
089 78 505 48ПЛАНОВИ ПОСЕЩЕНИЯ

Позвънете
089 78 505 48Последвай ни

Във Facebook

На нашата страница ще откриеш актуални новини и полезна информация.Доктор Станов – Зъболекар в София. Стоматологичен кабинет Манастирски ливади.